Δρ. Αθηνά Τσουμάκη

Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Σύντομο Βιογραφικό

Η Δρ. Αθηνά (Νανά) Τσουμάκη είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας με εξειδικευμένες σπουδές στην Μεγ. Βρετανία (ΒΑ English Studies, British Culture & Teaching English as a Foreign Language, MA Management of Language Learning, PGDip Research of Educational Issues, PGCert in eLearning, eTeaching and eDevelopment, Doctor of Professional Studies in Education Consultancy). Έχει εργαστεί σε κολέγια του Λονδίνου ως καθηγήτρια Αγγλικών, υπεύθυνη τμημάτων Αγγλικών, σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων και υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Το διδακτορικό της είναι πάνω στην συμβουλευτική με τίτλο “An Autoethnography of an Education Consultant’s Practice in Greece”. Από το 2004, είναι εξετάστρια Αγγλικών στον Οργανισμό Trinity College London και συγκεκριμένα στις εξετάσεις ESOL και ESOL for Work. Η Δρ. Nανά Τσουμάκη έχει εξετάσει 8.000 άτομα και έχει διορθώσει πάνω από 15.000 γραπτά.

Το 2010 ξεκίνησε την εταιρεία “Αθηνά Εκπαιδευτικοί Σύμβουλοι”, και μέχρι σήμερα ασχολείται με τη συμβουλευτική σε εκπαιδευτικά θέματα και σε θέματα σταδιοδρομίας. Παρέχει καθοδήγηση σε γονείς και μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, σε φοιτητές, απόφοιτους, ανέργους και επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης, σχετικά με τη σχολική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στο έντυπο & ηλεκτρονικό περιοδικό Shape και στο capital.gr.

Το 2017 διακρίθηκε στα Greek International Women Awards όπου πέρασε στις 5 υποψήφιες του τελικού στην κατηγορία Social Science. Είναι ψηφισμένο μέλος της 247 Περιφέρειας Ελλάδος του Inner Wheel και μέλος της επιστημονικής ομάδας το 50 και Ελλάς . Η Δρ. Νανά Τσουμάκη είναι πιστοποιημένη σύμβουλος από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Περισσότερα για την Αθηνά Τσουμάκη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα. Η βασική μου εκπαίδευση έγινε μέσα από δημόσια σχολεία, αλλά και από εξωσχολικές δραστηριότητες. Καλή μαθήτρια, με ενδιαφέροντα το κλασσικό μπαλέτο (ακολούθησα το πρόγραμμα του Royal Academy of Dance όπου και πέρασα τις εξετάσεις μέχρι το Grade 7) και τη μουσική (Φλάουτο και Φλογέρα, μαθήματα θεωρητικά, Αρμονία 1 & 2, Ιστορία της μουσικής, Μέλος της χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας). Δεν ήμουν καλή στις γλώσσες. Οι μεγαλύτερες μου αποτυχίες ήταν στα πτυχία Αγγλικών και Γαλλικών. Πολύ διάβασμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.  Παρόλα αυτά κατάφερα στην ενήλικη μου ζωή να μπορώ να επικοινωνώ με όλο τον κόσμο. Έφηβος Βουλευτής της Β’ Συνόδου (1997). Ενδιαφέρουσα εμπειρία! Η ομιλία μου είχε θέμα την «Αποκέντρωση και Αστυφιλία». Μου άρεσαν τα ταξίδια. Ταξιδέψαμε πολύ με την οικογένειά μου. Ταξιδεύω συχνά ακόμα στον κόσμο για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους. Νομίζω πως το σώμα μας χρειάζεται φροντίδα, αλλά το μυαλό και η ψυχή μας χρειάζονται καινούρια ερεθίσματα. Τα ταξίδια το προσφέρουν αυτό, διευρύνουν τους ορίζοντες. Σε βοηθούν να προχωρήσεις τη σκέψη σου ένα βήμα πιο μπροστά.  Δεν αγαπούσα τις κατασκηνώσεις. Μόνο σε μια μουσική κατασκήνωση πέρασα καλά και απέκτησα κάποιες φιλίες ζωής. Θυμάμαι όμως πολύ έντονα την εμπειρία μου στη Μεγάλη Βρετανία, στα 12 μου στο Summer School.  Η μαθητική μου ζωή τελείωσε με μια αποτυχία, αυτή των Πανελληνίων. Ήθελα να σπουδάσω, αλλά δεν άντεχα να ξαναδώσω πανελλήνιες.

Πήγα στη Μεγάλη Βρετανία και σπούδασα Αγγλική φιλολογία και διδασκαλία Αγγλικών, ως ξένη γλώσσα. (BA (Hons) English studies, British culture and Teaching English as a Foreign Language, Middlesex University). Δεν σκεφτόμουν να γίνω καθηγήτρια, αν και πάντα έπαιζα την «καθηγήτρια» όταν ήμουν μικρή. Ήθελα απλώς να μάθω μια γλώσσα «καλά». Ο αυθορμητισμός των 18, μου βγήκε σε καλό.  Μέσα στο πανεπιστήμιο γνώρισα και αγάπησα τη διδασκαλία. Άρχισα να δουλεύω, ως καθηγήτρια σε προγράμματα Μουσουλμάνων γυναικών (Εθελοντική εργασία για 2 χρόνια), σε Κολέγια στη Μεγάλη Βρετανία (Enfield College, TLSI, Westminister Kingsway College, King’s Fahad Primary school, Whichmore Hill Primary school) και σε φροντιστήρια στην Ελλάδα (Στρατηγάκης), Ελληνικά και Κυπριακά Παροικιακά σχολεία (Διδασκαλία Ελληνικών ως Ξένη Γλώσσα). Την πρώτη δουλειά με μισθό την πήρα στα 19 μου. Μου άρεσε παρά πολύ η «μεταφορά γνώσεων». Με εντυπωσίαζε πώς μέσα από τη γνώση μιας γλώσσας κάποιος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και πώς καταφέρνει να επιβιώσει σε μια ξένη χώρα. Η επικοινωνία με άλλους πολιτισμούς και η επαφή μου με ανθρώπους από όλο τον κόσμο νομίζω ότι ήταν πολύ καθοριστική στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου. Χρωστάω πολλά στο πρώτο μου πτυχίο. Πέρα από όλα κατάλαβα γιατί είχα αποτυχίες στις εξετάσεις και τελικά να καταφέρω να το ξεπεράσω. Από πείσμα να ξεπεράσω τη φοβία μου έβαλα στόχο να φτάσω στο επίπεδο να εξετάζω. Από το 2004 είμαι εξετάστρια, στον Βρετανικό οργανισμό εξετάσεων Trinity College London. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχω υπολογίζει ότι έχω εξετάσει γύρω στα 8.000 άτομα και έχω διορθώσει πάνω από 15.000 γραπτά. Η διδασκαλία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Σε όποια φάση της επαγγελματικής μου ζωής και αν είμαι, πάντα έχω κάποιες ώρες που διδάσκω.

Στην συνέχεια των σπουδών μου ήθελα να βγω από την τάξη. Με ενδιέφερε το πώς οργανώνεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα, ένα σχολείο, ένα μάθημα. Έτσι λοιπόν το πρώτο μου μεταπτυχιακό ήταν πάνω στην οργάνωση (MA Management of Language Learning, Greenwich University). Με αυτό το μεταπτυχιακό μπήκα στην οργάνωση Κολεγίων στη Μεγάλη Βρετανία (Cambridge College of Learning, Ealing Hammersmith and West London College). Η εκπαίδευση εκπαιδευτικών ήρθε μέσα από τις θέσεις που είχα στα κολέγια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Trinity College London, όπου ήμουν στην ομάδα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών και εξεταστών. Διαπίστωσα ότι το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη έχει πολύ δρόμο και μεγάλο αγώνα. Δεν μπορείς να κρίνεις αν δεν κριθείς. Δεν μπορείς να πάρεις απόφαση για την επαγγελματική πορεία των άλλων αν δεν δεις όλες τις παραμέτρους και δεν υπολογίζεις τις προσωπικότητες του δυναμικού σου. Σε τέτοιες θέσεις πρέπει να έχεις γνώσεις και να είσαι σε θέση να αναλύεις έρευνες πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα. Έτσι, λοιπόν, αναζήτησα να επιμορφωθώ πάνω στην Έρευνα (MRes Research of Educational Issues, Institute of Education). Το μεταπτυχιακό αυτό μου έδωσε τα εφόδια να μπορώ να ερευνήσω και να αναλύσω σχεδόν οτιδήποτε αφορά την εκπαίδευση.  Έμαθα να ψάχνω, να κάνω έρευνα και να υλοποιώ τα αποτελέσματα αυτής. Μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου πορεία προβληματιζόμουν για την παγκοσμιοποίηση της εκπαίδευσης που είχε ξεκινήσει. Η μεταφορά γνώσεων είχε πάρει τον δρόμο της και η διδασκαλία μέσω διαδικτύου είχε αρχίσει να αναπτύσσεται. Ο τρόπος διδασκαλίας και επικοινωνίας γενικότερα μέσα από το διαδίκτυο έχει τις ιδιαιτερότητές του. Αυτή η σκέψη με οδήγησε στο να εκπαιδευτώ πάνω στο elearning, eTeaching and eDevelopment, (Greenwich University). Στην συνέχεια, ήμουν μέλος της ομάδας Q Group in the UK, και υπεύθυνη του προγράμματος “Flexi Learning”. Η συγγραφή υλικού και η υλοποίηση της διδασκαλίας από απόσταση μου έδωσε εφόδια ώστε να μπορώ να χρησιμοποιώ τη διδασκαλία και την επικοινωνία μέσω νέων τεχνολογιών.

Στα 26 μου αποφάσισα να βγω για κάποια χρόνια από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ήθελα να μάθω πώς λειτουργούν οι εταιρίες. Ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα. Απέκτησα δεξιότητες του «Επιχειρείν», των καινοτόμων ιδεών, των start-ups, και των ευέλικτων μεθόδων (agile methods) στην οργάνωση.  Μπήκα σε μια δυναμική ομάδα στο χώρο της τηλεπικοινωνίας και στο σχεδιασμό λογισμικού (Symbian Ltd). Ήμουν μέλος της ομάδας έρευνας της εταιρίας και υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τις ακαδημαϊκές συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια.

Σε όλα τα χρόνια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας είχα ως στόχο τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων στο πλαίσιο μιας προσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης. Πιστεύω στη «Δια Βίου Μάθηση». Το ενδιαφέρον μου αυτό αναπτύσσεται στη διδακτορική μου διατριβή. Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε ήταν η αυτοεθνογραφία. Χρησιμοποιήθηκε το αλληγορικό πλαίσιο της Οδύσσειας του Ομήρου ως προς την περιήγηση στις πολυπλοκότητες του επαγγέλματος του  Συμβούλου Εκπαίδευσης, και το ποίημα «Ιθάκη» του Καβάφη για την ανάδειξη των ευκαιριών μάθησης που είναι πιθανό να προκύψουν όταν κάποιος είναι ανοιχτός στο να ανακαλύψει τον εαυτό του και τους άλλους. Η διαδικασία του διδακτορικού είναι νομίζω μια εμπειρία ζωής. Αλλιώς το ξεκινάς και αλλιώς το τελειώνεις. Μαθαίνεις πολλά, όχι μόνο για την επιστήμη σου, αλλά και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Ένα «Δρ.» μπροστά στο όνομα σου δεν είναι μόνο 2 γράμματα ή απλώς ένας τίτλος, κρύβει μια ολόκληρη έρευνα και μια προσωπική ιστορία.  

Είμαι μητέρα από τον Σεπτέμβριο του 2013. Μια απολαυστική εμπειρία και μια γλυκιά περιπέτεια. Η μητρότητα είναι η ολοκλήρωση μιας γυναίκας και ταυτόχρονα μια πρόκληση. Η πρόκληση για έναν γονέα είναι να δώσει στο παιδί του την δυνατότητα να αναπτύξει δεξιότητες που το κάνουν «Πολίτη του 21ου αιώνα».

Από το 2010 και μέχρι σήμερα, διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο, «Αθηνά Εκπαιδευτικοί Σύμβουλοι» ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης, στο Μαρούσι. Ασχολούμαι με τη συμβουλευτική σε εκπαιδευτικά θέματα. Παρέχω καθοδήγηση σε γονείς και μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, σε φοιτητές, απόφοιτους, ανέργους και επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης σχετικά με τη σχολική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

adminΔρ. Αθηνά Τσουμάκη